HACCP
A HACCP rendszer
fogalma, bevezetése
A HACCP rendszer fogalma:
A HACCP mozaikszó, melyet a tevékenységangol megnevezésének kezdõbetûibõl
alkottak:
Hazard Analysis Critical Control Point
(Veszélyelemzés a kritikus szabályozási pontokon)
A HACCP nemzetközileg elfogadott:
MĂłdszer arra, hogy a potenciális veszĂ©lyeket azonosĂtsa, Ă©rtĂ©kelje, kezelje
a biztonságos Ă©lelmiszer elõállĂtás, forgalmazás során.
Rendszer arra, hogy meghatározza az egyes tevékenységeket. (ki, hol,
hogyan, mikor végezze az élelmiszer biztonságossága érdekében.)
Hangsúlyozni kell mind a módszer, mind a rendszer fontosságát. Annak
érdekében, hogy az alkalmazás során teendõ intézkedéseket ellenõrizhetõ és
igazolhatĂł mĂłdon, szabályozottan vĂ©gezzĂĽk, ki kell alakĂtani az alkalmas
élelmiszer-biztonsági rendszert.
A HACCP rendszer hazai bevezetése
A HACCP rendszer hazai bevezetésében a FAO/WHO Codex Alamentarius Bizottság
ajánlásának Ă©rvĂ©nyesĂĽlĂ©sĂ©t a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-18/93. számĂş „ a
VeszĂ©lyelemzĂ©s Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) rendszerĂ©nek alkalmazása”
elõĂrása biztosĂtja.
KiĂ©pĂtĂ©s
A HACCP rendszer kialakĂtása
A HACCP rendszer eredmĂ©nyes kialakĂtásának Ă©s mĂ»ködtetĂ©sĂ©nek alapfeltĂ©tele:
-Az elkötelezettsĂ©g az Ă©lelmiszer-biztonság megvalĂłsĂtásában.
-Az átfogó szemlélet, az ismeretek alkalmazásának igényét jelenti a
veszélyelemzés alkalmazása során.
A rendszer kialakĂtásával egyidejĂ»leg állapotfelmĂ©rĂ©st kell vĂ©gezni annak
megállapĂtására, hogy az Ă©lelmiszer-biztonsági követelmĂ©nyek az adott
tevékenységben hogyan valósulnak meg. A felmérés alapján feltárt hiányosságok
megszĂĽntetĂ©sĂ©re intĂ©zkedĂ©si terveket kell kĂ©szĂteni.
A HACCP rendszer kiĂ©pĂtĂ©sĂ©nek Ă©s mĂ»ködtetĂ©sĂ©nek feltĂ©teleit a 7 alapelv
alapján meghatározott 12 logikai lépésbõl álló alkalmazási sorrend
megvalĂłsĂtásával lehet biztosĂtani.
Rendszeres
felülvizsgálat (önellenõrzés)
Rendszeres felülvizsgálat (önellenõrzés) Rendszeres és független belsõ
vizsgálat annak meghatározására, hogy a HACCP tevékenységek, illetve ezek
eredményei megfelelnek-e a tervezett intézkedéseknek, ezeket az intézkedéseket
hatékonyan és dokumentált módon bevezették-e, valamint az intézkedések
alkalmasak-e a célok elérésére.