HACCP
A HACCP rendszer
fogalma, bevezetése
A HACCP rendszer fogalma:
A HACCP mozaikszó, melyet a tevékenységangol megnevezésének kezdõbetûibõl
alkottak:
Hazard Analysis Critical Control Point
(Veszélyelemzés a kritikus szabályozási pontokon)
A HACCP nemzetközileg elfogadott:
Módszer arra, hogy a potenciális veszélyeket azonosítsa, értékelje, kezelje
a biztonságos élelmiszer elõállítás, forgalmazás során.
Rendszer arra, hogy meghatározza az egyes tevékenységeket. (ki, hol,
hogyan, mikor végezze az élelmiszer biztonságossága érdekében.)
Hangsúlyozni kell mind a módszer, mind a rendszer fontosságát. Annak
érdekében, hogy az alkalmazás során teendõ intézkedéseket ellenõrizhetõ és
igazolható módon, szabályozottan végezzük, ki kell alakítani az alkalmas
élelmiszer-biztonsági rendszert.
A HACCP rendszer hazai bevezetése
A HACCP rendszer hazai bevezetésében a FAO/WHO Codex Alamentarius Bizottság
ajánlásának érvényesülését a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-18/93. számú „ a
Veszélyelemzés Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) rendszerének alkalmazása”
elõírása biztosítja.
Kiépítés
A HACCP rendszer kialakítása
A HACCP rendszer eredményes kialakításának és mûködtetésének alapfeltétele:
-Az elkötelezettség az élelmiszer-biztonság megvalósításában.
-Az átfogó szemlélet, az ismeretek alkalmazásának igényét jelenti a
veszélyelemzés alkalmazása során.
A rendszer kialakításával egyidejûleg állapotfelmérést kell végezni annak
megállapítására, hogy az élelmiszer-biztonsági követelmények az adott
tevékenységben hogyan valósulnak meg. A felmérés alapján feltárt hiányosságok
megszüntetésére intézkedési terveket kell készíteni.
A HACCP rendszer kiépítésének és mûködtetésének feltételeit a 7 alapelv
alapján meghatározott 12 logikai lépésbõl álló alkalmazási sorrend
megvalósításával lehet biztosítani.
Rendszeres
felülvizsgálat (önellenõrzés)
Rendszeres felülvizsgálat (önellenõrzés) Rendszeres és független belsõ
vizsgálat annak meghatározására, hogy a HACCP tevékenységek, illetve ezek
eredményei megfelelnek-e a tervezett intézkedéseknek, ezeket az intézkedéseket
hatékonyan és dokumentált módon bevezették-e, valamint az intézkedések
alkalmasak-e a célok elérésére.